tirsdag den 21. juni 2011

Verdens kedeligste blog

I den senere tid har jeg bestræbt mig på ikke at skrive en masse brok på min blog. Normalt er det ikke noget problem, for der findes så meget andet at skrive om. Alligevel volder mig mig lidt problemer, for jeg har nu en masse opsparet brok, som trænger sig på, og ikke så meget andet at gå op i.

Min krisepsykolog siger at jeg sidder i en snekugle, og har svært ved at se helt klart fordi en eller anden har rystet på min verden og sat en snestorm igang. Måske har hun ret, for mit perspektiv har ændret sig på det seneste, og det er lidt svært at holde fokus.

For at spare verden for mine frustrationer, og mig selv for at svælge i dem på skrift, har jeg afholdt mig fra at skrive noget som helst af egentlig værdi eller substans i lang tid. Det har en enkelt kvik blogger sikkert allerede noteret sig. Ikke fordi min blog plejer at bugne af tænksomme betragtninger om verden, men alligevel.

Nu har jeg dog sparet lidt indestængt energi op, og vil lade det gå ud over de ganske få læsere, som endnu ikke helt har droppet af følge med her. Måske kan det lokke en enkelt tilbage i folden, og hvis det viser sig at gøre godt for min mentale helse, kan det blive et tilbagevendende fænomen; brok!

Når man ikke har så meget andet at tage sig til end at lytte til andres ytringer om dette eller hint, og man kombinerer det med en stor kærlighed til sproget, kan det ske at man falder over nogle særlige områder, som tilsyneladende har været forsømt i skolesystemet i længere tid. Her taler jeg ikke om den klassiske mangel på sammenhæng i ordsprog og faste udtryk. Det har tidligere været en passion for mig, men jeg forsøger at lade det være, for Godwin minder mig til stadighed om at folk i TV ikke kan høre mine belærende bemærkninger til deres ytringer. Nej, for tiden handler det helt enkelt om brugen af overflødige ord, især i nyhedsudsendelser. Lad mig komme med et par eksempler: "Dronningen hun er på officielt besøg i ..." eller "meningsmålingerne de viser at...". Ja, nu sidder du nok og tænker at det er banalt, men når man først får øre for lidt for mange hun og de, kan man næsten ikke undgå at blive irriteret. Prøv engang at lytte efter, når du næste gang holder dig opdateret med universets tilstand på TV, men pas på, for det kan godt være vanedannende. Hvis det ikke er nok sproglig udfordring, så kan man altid kaste sig over vokalerne. Der er enkelte værter, som døjer voldsomt med det. De taler ofte om framtiden, kraft-behandling eller bombe-springninger. Eller de har problemer med at kende forskel på at ligge og lægge.

Jeg kan godt selv høre det; jeg er en sprog-brokke-blogger. Måske er jeg den eneste i landet, som bemærker  disse uregelmæssigheder. Måske er jeg den eneste i landet, som synes at det har betydning. Måske er jeg den eneste i landet, som stadig gidet at gøre opmærksom på det. Lige gyldig hvad, så er det sprogbrok med brok på i forsøget på at holde en vis standard i det danske sprog. Når det er sagt, vil jeg gerne tilføje at mit eget sprog bestemt ikke er uden fejl og mangler. Jeg luger dagligt i det, og forventer at have behov for det resten af mine dage.

At brokke sig over sproget er vist bare en lynafleder for alt det andet, som jeg har lyst til at brokke mig over. Jeg sidder lige nu og overvejer om jeg skal oprette en helt ny, og muligvis anonym blog, hvor jeg kan brokke mig til alle og ingen over alt og intet; en slags sikkerhedsventil på min mentale trykkoger. Lad dette indlæg være en prøveballon på en sådan blog. Hvis de virker, var det måske værd at overveje. Det er under alle omstændigheder billigere end psykologtimer.

2 kommentarer:

 1. Brok eller ej men dit sprog nørderi har altid været vældigt underholdende at læse/høre om ...

  SvarSlet
 2. Hihi - sådan en nørd er jeg også. Har engang sendt en gratisavis retur til udgiveren med 147 korrekturrettelser og et tilbud om at blive deres korrekturlæser. Pudsigt nok hørte jeg aldrig fra dem!

  Et enkelt lille sprogpip fra mig....
  Du skriver: "Jeg luer dagligt i det...." - Så har du altså sat en tændstik til alle ordene, så de står i lys og lue. Jeg tror dog, at du mener, at du dagligt luger ud..... akkurat som i haven :-)
  Kh Tove Damgaard

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...