søndag den 16. oktober 2011

Løftebrud og mængdelære


http://www.matema10k.dk/index.php?id=768

Nu har jeg igen lagt øre til en journalist, som forsøger at fastholde en politiker på de løfter, som hans parti afgav i valgkampen. Den i øvrigt meget sympatisk udseende unge mand forklarede venligt journalisten at partiet ikke er løbet fra sine løfter, men i stedet har indgået nødvendige kompromisser i regeringssamarbejdet. Det er han bestemt ikke den første politiker, som har sagt efter valget. Faktisk er det meget trættende at lægge øre til journalister, politikere, interesseorganisationer og almindelige mennesker, som siger det samme.

Jeg er helt med på at man skal holde hvad man lover, og det er jeg helt sikker på at de fleste politikere også mener. Dog bliver man nød til at betragte tingen i deres rette sammenhæng. Når en politiker for eksempel i en valgkamp siger:" Vi vil afskaffe topskatten!", så skal det nok forstås ud fra en præmis om at det vil de gøre, hvis de fik ubegrænset magt over hele nationen. Det gør de heldigvis ikke, og uanset hvilken blok man hepper på, så har vi alle nok god grund til at glæde os over netop dette. Hvad politikeren i virkeligheden mener er nok at hvis de får magt til det, så vil de afskaffe topskatten. Eller de vil arbejde på at afskaffe topskatten. Det kan altså ikke med rimelighed kaldes løftebrud, hvis de ikke får held til projektet, så længe de har arbejdet på det med det udgangspunkt, som de fremlagde under valgkampen.

Og nu til mængdelære, som er en disciplin i matematikundervisningen, som jeg personligt ikke fandt særlig anvendelig, da jeg gik i skole. Nu ser jeg pludselig fidusen. Hvis vi betrageter partierne valgløfter som elementer i hver sin mængde, og lægger mængderne sammen i et regeringsgrundlag, så kan vi altså ikke forvente at regeringen vil gennemføre foreningsmængden af løfterne. I virkeligheden kan vi kun forvente at de gennemføre fællesmængden, som jo tydeligvis er betragtelig mindre. Det er urimeligt at gå til snart det ene snart det andet parti, og påpege at de ikke har gennemført dette eller hint, hvis det ikke befinder sig i fællesmængden af valgløfter, også kaldet regeringsgrundlaget. Alt hvad der ligger uden for fællesmængden er indsatsområder, som partierne kan forsøge at overtale andre til at være med på. Det kan da ikke være så svært at forstå!

Slut med løftebruds-retorik. Kom ind på banen med mængdelære. Vi vil hellere høre om alt det, som skal ske, frem for alt det, som stadig ikke er flyttet ind i fællesmængden, og således blevet ophøjet til politisk realitet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...