fredag den 13. april 2012

Bordmanerer

Jeg forsøger at opdrage mine børn til at spise pænt, så de ikke påkalder sig negativ opmærksomhed under måltiderne. Mit udgangspunkt er min egen temmelig traditionelle opdragelse. Da jeg var barn lærte jeg alle de fornødne dyder, så jeg (næsten) kan deltage i et kongeligt taffel uden at komme i uføre. Jeg lærte blandt andet at man afpasser de forskellige dele af måltidet, så de kan spises sammen nogenlunde synkront, hvis der vel at mærke er tale om varm mad. Altså kartofler, frikadeller, sovs og bønner skal spises sammen eller skiftevis, sådan at man bliver færdig med alle dele cirka samtidigt. Det samme forsøger jeg derfor at lærer Godwin. Flere gange har han dog protesteret imod denne metode. Han bryder sig ikke om at blande tingene sammen, og fastholder at han gerne skal spise det hele, men ikke på samme tid. Af en eller anden mærkværdig grund fastholder jeg alligevel kravet, for "sådan gør man altså". Men hvorfor egentligt? Der er da ingen, som forventer at man spiser smørrebrød eller morgenmad på den måde. Forestil dig lige at man tager en bid af en sildemad, fortsætter til en mad med roastbeef inden man snupper en bid af en ostemad, bare for at begynde forfra igen. Eller at man spiser en skefuld yoghurt med mysli, en bid grovbrød med marmelade og en mundfuld kaffe, sådan på skift. Nej, i disse tilfælde er det fuldt ud accepteret at spise delene hver for sig. Faktisk ville det modsatte blive opfattet som mærkværdigt.

Findes der mon en god forklaring på hvorfor nogle måltider skal spises serielt og andre parallelt? Hvis der ikke gør, er jeg villig til at reviderer min egen opfattelse af hvad der er god opførsel. Ikke at jeg forventer at det vil forandre mine følelser over for drengens alternative bordmanerer, men jeg må forsøge at holde inde med mine påtaler, og acceptere at tiden er løbet fra min børnelærdom.

1 kommentar:

 1. Jeg ved ikke rigtig om du har ret..
  Jeg har bare lært vore børn, at de skal sidde ordentlig ved bordet og ikke tale med mad i munden. Det må vel være det vigtigste.
  Men jeg er jo af den gamle skole, så der er måske sket meget siden da..
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...